
WEB TASARIM İÇİN BİLMENİZ GEREKEN 5 MADDE
Eğer farklı websiteler tasarlamak istiyor; ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, aşağıdaki 5 ilkeye çalışarak bu alanda ustalaşabilirsiniz.
WEB TASARIM İÇİN BİLMENİZ GEREKEN 5 UNSUR
Eğer farklı websiteler tasarlamak istiyor; ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, aşağıdaki 5 ilkeye çalışarak bu alanda ustalaşabilirsiniz.
Aslında bunu gerçekleştirmek için bilgisayar mühendisliği gibi bir bölüm okumuş olmanıza gerek yok. Tek gereken araştırma isteği ve en önemlisi iyi bir göz.
İşte 5 ilkemiz:
- GENEL TASARIM PRENSİPLERİ
Tasarım dediğimiz aslında tamamen görselliğe dayanan bir alandır. Bu nedenle dış dünyada gördüğümüz tüm şekiller, simetri uyumları ve renk uyumları sitenizin tasarımında önemli bir rol oynayacaktır. Belkide tüm öğrenmemiz gerekenler arasında en önemlisi ve en zevklisi budur. Yani baktığımızı ANLAYARAK görebilmek. Bunlardan en önemlileri:
- Boşluk bırakma
- Proporsiyon ve orantı
- Gruplama
- Renk ve kontrast
- Yazı fontları
- GRAFİK TASARIM VE FOTOĞRAF YAZILIMLARI
Sitenize koyacağınız fotoğraflarda manüpulasyonlar yapmak ve farklı tasarımlar eklemek istiyorsanız, bu uygulamaları orta sevide de olsa öğrenmeniz gerekmektedir. Fotoğraf uygulamasında en güçlü programlardan biri olan Adobe Photoshop ve popüler grafik tasarım uygulaması olarak Adobe Illustrator programlarını öğrenmek, sizi websitenin görselliğini tasarlamada herkesten bir adım öteye götürecektir.
- HTML
HTML yani uzun ismiyle
HTML öğrenmek sizi web dünyasıyla tanıştıracak en önemli unsurlardan biridir. Bu sayede kodlamanın mantığını kavrayacak ve yapacağınız websitenin temellerini kuracaksınız. Bunu “temel” olarak adlandırmamın sebebi, kuracağınız websitenin hem sağlamlığını hem de SEO olarak tanınırlığını etkilemesidir.
Doğal olarak ben aslında kodcu olmak istemiyorum sadece tasarımcı olmak istiyorum diyenleriniz olabilir. Ama bilmeliyiz ki gerek yurtdışında gerekse yurtiçinde HTML bilgisi olmayan bir web tasarımcısı asla istediklerini tam anlamıyla gerçekleştiremez. Bunlar aslında birbirinden ayrılmaz birer bütündür. Bu nedenle listemizde belirttiğimiz gibi en azından genel anlamıyla HTML5’i öğrenmeliyiz.
- CSS
Girdiğiniz websitelerinde sizi o siteye bağlayan ve gezindikçe oradan ayrılmak istememenizi sağlayan unsurun ne olduğunu hiç merak ettiniz mi? En basitinden menüdeki “İletişim” butonunun üzerine geldiğinizde oluşan hover efektinin nasıl oluştuğunu hiç düşündünüz mü? Tabiki de bunun nedeni CSS kullanımı!
CSS bir diğer adıyla Cascading Style Sheet, tasarımcıların websitenin görselliğini ve kullanımını oluşturdukları en önemli araçlardan biridir. Yazı renklerinden, çerçeve kalınlıklarına, sitenin renklerinden tüm tuşların tasarımlarına kadar herşey bu aşamada yapılmaktadır. Yani aslında CSS, internete telefonundan veya bilgisayarından giren kullanıcıya, sitenizin nasıl gözüktüğünü anlakmaktadır.
Bu nedenle kod kısmında HTML’i öğrendikten sonra geçeceğiniz en önemli kısım CSS öğrenme kısmıdır.
- BOL ARAŞTIRMAK VE ÖĞRENMEYE ÇALIŞMAK
Tüm bu maddelerin arasında belki de en önemlisi durmadan araştırmak, öğrenmek için pratik yapmak ve siteleri incelemek. Evet, beğendiğiniz hoşuna giden siteleri açın, sağ tıklayın ve sayfa kaynağını görüntüleyin. Bakın, o alanda usta tasarımcılar ve kodcular o sevdiğiniz siteleri nelerden yararlanarak ve nasıl yazmışlar. Bu sayede doğru kod yazımını ve gidişatı görerek kendiniz de uygulayabilirsiniz.
Web tasarımda sürekli değişen bir trend söz konusudur. Bu nedenle bu trendleri takip etmek size hem gelişen teknolojide yer edinme şansı verir hem de müşterilerinize eski trendlerden sıyrılarak yeni bir web tasarım teslim etme şansı verir.
Öğrenmeyi ve araştırmayı asla bırakmayarak kendinizi geliştirin ve sonuçta elde edeceğiniz başarı kaçınılmaz olacaktır.
0 yorum yapıldı